Nelu Barbu: Guvernul a decis neincluderea consumului de vaccinuri achiziţionate centralizat şi finanţate de MS în calculul taxei clawback

0 80

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru neincluderea consumului de vaccinuri achiziţionate centralizat şi finanţate de Ministerul Sănătăţii în calculul taxei clawback, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"Pe ordinea de zi am avut şi am adoptat în Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care s-a creat cadrul legal pentru neincluderea consumului de vaccinuri achiziţionate centralizat şi finanţate de Ministerul Sănătăţii în calculul taxei clawback. De asemenea, prin acest act normativ se asigură o creştere a bugetului aprobat trimestrial aferent medicamentelor suportate din Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Astfel, începând cu trimestrul 4 din acest an până la data de 31 decembrie 2019, prin aplicarea indicilor de inflaţie calculaţi pentru perioada 2012-2017 de către Institutul Naţional de Statistică, valoarea bugetului aprobat trimestrial va fi de 1.595 de milioane de lei, deci 1,595 miliarde de lei. Valoarea, în prezent, din 2012 până-n prezent, a acestui buget a fost 1, 515 miliarde de lei, aşadar vorbim despre o creştere de 80 de milioane", a declarat Nelu Barbu, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că începând cu anul 2020 "ordonanţa aprobată astăzi prevede actualizarea anuală a bugetului aprobat trimestrial cu indicele de inflaţie".

"Prin majorarea acestui buget se asigură predictibilitatea taxei clawback şi menţinerea acestei contribuţii la un nivel sustenabil pentru producătorii de medicamente, iar decizia a fost luată prin consultări cu reprezentanţii industriei farmaceutice ", a mai spus Barbu. AGERPRES/ (A – autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x