Nexi ar putea fuziona cu rivala Nets, valoarea tranzacţiei este de aproape zece miliarde de dolari

Foto: ştiripesurse.ro
0 2

O potenţială fuziune între Nexi, cel mai mare procesator de plăţi din Italia, cu rivalul nordic Nets, într-o potenţială tranzacţie în valoare de aproape zece miliarde de dolari, transmite Reuters.

Dacă va fi posibilă această fuziune, ar da Nexi acces la ţările cu sistemele de plăţi digitale avansate din peninsula Scandinavă, unde firma daneză Nets are poziţie de lider, şi de asemenea se va extinde în Europa Centrală şi de Est, unde există potenţial de creştere pe acest segment.

În contextul financiar, în urma acestei tranzacţii Nets care ar urma să fuzioneze cu Nexi printr-o tranzacţie realizată exclusiv prin schimb de acţiuni iar reducerile de costuri sunt estimate la aproximativ 150 milioane de euro.

La începutul lui noiembrie, acţiunile Nexi au scăzut cu 1%, la 13 euro, la Bursa de la Milano.

Dar, luna trecută, Nexi a anunţat o fuziune îndelung aşteptată cu o altă rivală italiană SIA, pentru a crea un grup cu venituri anuale de 1,8 miliarde de euro, care intenţionează să se extindă în Europa.

Nexi şi SIA erau în negocieri pentru fuziune de mai mult de un an şi jumătate iar acum entitatea combinată va avea o cotă de piaţă de 70% în Italia, estimează analiştii de la Jefferies. Tranzacţia ar urma să se finalizeze în vara anului viitor.

SIA este indirect controlată de statul italian prin banca Cassa Depositi e Prestiti (CDP), care va deţine aproximativ un sfert din entitatea combinată.

„Această tranzacţie va crea un mare procesator de plăţi italian, care poate juca un rol cheie pe piaţă, inclusiv în Europa, unde se observă tendinţe solide de consolidare”, a afirmat şeful Nexi, Paolo Bertoluzzo, care va conduce noul grup.

Piaţa plăţilor digitale în Italia este sub nivelul din alte state europene dar ar urma să se extindă rapid, pandemia de coronavirus (Covid-19) acţionând ca un catalizator.

Cu o capitalizare bursieră de peste 15 miliarde de euro, noul grup va fi lider în Europa continentală, şi va procesa anual peste 21 de miliarde de tranzacţii.

Aşadar, Nexi se concentrează pe piaţa italiană, în timp ce SIA generează o treime din veniturile sale din afara ţării. Cel mai mare client intern al SIA este UniCredit.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata