Numărul morților din Columbia a crescut la 21, a declarat președintele

Gustavo Petro spune că, în ciuda eforturilor de salvare, 10 mineri care fuseseră prinși în subteran după o explozie au murit.

Numărul morților din cauza unei explozii la o serie de mine de cărbune conectate din centrul Columbiei a crescut la 21, a spus președintele Gustavo Petro, după ce eforturile de salvare la scară largă pentru eliberarea a 10 mineri care erau prinși în subteran au eșuat.

„În ciuda tuturor eforturilor echipelor de salvare, din păcate, 21 de persoane și-au pierdut viața în acest tragic accident din Sutatausa”, un oraș aflat la 74 km (46 de mile) nord de capitala Bogota, a spus Petro într-un tweet joi dimineață.

„Toată solidaritatea mea față de familiile lor”, a scris președintele.

Cu o zi mai devreme, guvernatorul Cundinamarca, Nicolas Garcia, a declarat pentru Blu Radio că cel puțin 11 mineri au murit în explozie, care a avut loc marți seara din cauza unei acumulări de gaze care a explodat după ce unealta unui muncitor a provocat o scânteie. S-a răspândit prin minele legale conectate.

Nouă mineri au reușit să scape, dar 10 au fost prinși la 700 până la 900 de metri (2.300 până la 3.000 de picioare) sub pământ, a declarat miercuri Garcia reporterilor.

Peste 100 de salvatori au fost dislocați pentru a-i elibera.

„Mulțumirile mele… fiecăruia dintre salvatorii care în aceste două zile s-au dat trup și suflet lucrării de salvare din Sutatausa”, Garcia. a scris pe Twitter joi dimineață.

„Inimile noastre sunt frânte” el a spus.

Oamenii așteaptă în timpul lucrărilor de căutare și salvare în urma exploziei unei mine în Sutatausa, Columbia, 15 martie 2023

Columbia găzduiește numeroase mine de aur și cărbune deschise și subterane. Exploziile și alte incidente apar frecvent, mai ales la operațiuni care sunt ilegale sau nu adoptă măsuri de siguranță suficiente.

Națiunea sud-americană a raportat 1.260 de incidente miniere din 2011 până în mai 2022 și o medie anuală de 103 decese, potrivit cifrelor oficiale. În 2021, au fost înregistrate 148 de decese.

Cel mai grav incident recent a avut loc în iunie 2010, când 73 de persoane au fost ucise într-o explozie a unei mine în nord-vest.

În august, nouă mineri au fost salvați dintr-o mină ilegală de cărbune prăbușită din Cundinamarca.

Joi, președintele Columbiei a spus: „Fiecare accident de muncă este nu numai un eșec de afaceri, ci și unul social și guvernamental”.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata