O femelă de macac japonez a devenit liderul alpha al unui grup de 677 de maimuțe din Japonia

De Jurnalul Național Agricultură Cultură Externe 149 citiri
2 min citire

Inrolare trafic.ro
Yakei, o femelă de macac japonez în vârstă de 9 ani, a produs un fenomen rar în lumea primatelor, devenind liderul unui grup de 677 de exemplare la rezervație naturală din insula Kyushu (Japonia), informează The Guardian.

În drumul lui Yakei către vârful ierarhiei a început în luna aprilie, când a învins-o pe mama ei într-o luptă, devenind femela alpha a grupului de la grădina zoologică Takasakiyama din orașul Oita. Deși acesta ar fi fost apogeul pentru majoritatea femelelor, Yakei, un exemplar cu greutatea de 10 kilograme, s-a decis să provoace mai departe masculii.

Iar la finalul lunii iunie, Yakei l-a provocat și s-a luptat cu Sanchu, masculul alpha în vârstă de 31 de ani al grupului B de la rezervație în ultimii cinci ani.

Angajații surprinși ai rezervației japoneze, unde nu a existat niciodată o femelă alpha în istoria sa de 70 de ani, au desfășurat un „test cu alune” pe 30 iunie. Au fost puse alune pe teritoriul grupului și apoi angajații au urmărit să vadă ce macac se hrănește primul. Sanchu s-a îndepărtat și Yakei a mâncat prima, confirmând statului ei de lider alpha.

„De atunci, Yakei s-a urcat în copaci și a agitat cregile – o expresie a puterii și un comportament foarte rar printre femele”, a spus Satoshi Kimoto, ghid la Takasakiyama, pentru publicația The Guardian. „Se plimbă cu coada ridicată, ceea ce, din nou, este un comportament foarte neobișnuit pentru o femelă”, a adăugat Kimoto.

În contextul organizatoric, rezervația Takasakiyama a fost fondată în 1952 și găzduiește 1500 de macaci, împărțiți în două grupuri. Maimuțele își petrec timpul pe muntele împădurit din centrul rezervației, însă coboară pentru a lua hrana oferită de gardieni.

În acest sens, populația de macaci japonezi este estimată la 100.000 de exemplare, iar maimuțele sunt cunoscute ca fiind uneori agresive. Oamenii sunt sfătuiți să nu mențină contact vizual cu ele, întrucât gestul este perceput ca o provocare.