O furtună a dărâmat un arbore simbolic de bumbac de 400 de ani în Sierra Leone

De Jurnalul Național Externe Meteo 186 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Copacul a fost un simbol al libertății și a fost un reper național de secole.

Ploile torenţiale din capitala Sierra Leone au doborât arborele de bumbac vechi de secole, o comoară naţională a cărei pierdere a lăsat „un gol” în inimile oamenilor, spune preşedintele Julius Maada Bio.

„Nu există un simbol mai puternic al poveștii noastre naționale decât Cotton Tree, o întruchipare fizică a locului de unde venim ca țară”, a declarat Bio reporterilor de la agenția de presă Associated Press joi. „Nimic în natură nu durează pentru totdeauna, așa că provocarea noastră este să reaprindem, să hrănim și să dezvoltăm acel puternic spirit african pe care l-a reprezentat atât de mult timp.”

Copacul vechi de aproximativ 400 de ani, care avea o înălțime de 70 de metri și o lățime de 15 metri, a fost simbolul național al Sierra Leone de zeci de ani.

Arborele de bumbac a fost un reper important în țara Africii de Vest, care a fost fondată de africanii fosti sclavi care se întorceau din Statele Unite. Localnicii spun că, când cei întorși au ajuns cu barca la sfârșitul anilor 1700, ei s-au adunat sub ramurile sale pentru a face rugăciuni în noua lor casă, pe care au numit-o Freetown.

Arborele a continuat să apară pe bancnotele țării și să fie celebrat în versele pentru copii. De asemenea, a fost vizitat de regina Elisabeta a II-a pentru a marca independența Sierra Leone față de dominația colonială britanică în 1961.

„A fost considerat un simbol al libertății și al libertății de primii coloniști”, a scris președintele pe Twitter.

„Trebuie să vedem ce vom face pentru a ne asigura că păstrăm aici istoria acestui copac”, a declarat Bio agenției de presă Reuters unde se afla cândva. „Vreau să am o bucată din această istorie oriunde mă aflu – la casa statului, la muzeu sau la primărie.”

În timp ce copacul a rezistat daunelor de-a lungul anilor, inclusiv un fulger care l-a lăsat ars, furtuna de miercuri nu a lăsat nimic din copac decât un ciot.

Sierra Leone este printre țările cele mai afectate de schimbările climatice. În 2017, peste 1.000 de oameni au fost uciși de o alunecare de teren din cauza ploilor abundente.

Sursa – www.aljazeera.com