O premieră în transmiterea Turneului final al Campionatului European de fotbal 2020

În premieră la turneul final al Campionatului European de fotbal 2020, co-găzduit de România. Partidele care se dispută la Bucureşti, pe Stadionul Arena Naţională sunt comentate în format audio-descripţie, pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.

Ca urmare a unui parteneriat între UEFA şi organizaţia non-guvernamentală CAFE (Centre for Acces to Football in Europe), prin intermediul Federaţiei Române de Fotbal, în urmă cu doi ani a fost demarat un proces de pregătire şi selecţie a comentatorilor specializaţi pentru audiodescripţie. Comentariul dedicat persoanelor care sunt parţial sau total lipsite de vedere diferă de comentariul radiofonic, axându-se foarte mult pe descrierea evenimentului care se petrece în teren, prin elemente cum ar fi locul unde se află mingea, partea unde se desfăşoară acţiunea, distanţa până la poartă, fanionul de colţ, linia de mijloc sau alt reper, piciorul cu care s-a şutat etc.

Astfel, meciurile pot fi ascultate la aparate portabile de radio care pot fi solicitate, cu titlu gratuit, din incinta stadionului. În timpul Euro 2020, frecvenţa de 98,9 FM este dedicată comentariului în limba română, în vreme ce 95,6 FM este lungimea de undă unde se poate asculta meciul în limba engleză. Orice persoană prezentă în incinta stadionului sau în apropiere, indiferent dacă are sau nu o dizabilitate, poate să aibă acces gratuit la acest serviciu. Televiziunea publică austriacă ORF transmite toate meciurile de la Euro 2020 cu un canal audio separat, dedicat comentariului audiodescriptiv, în vreme ce postul public belgian oferă acelaşi tip de comentariu suplimentar, la meciurile pe care Belgia le susţine la Campionatul European.

Comentatorii de limbă română selectaţi sunt Cristian Frisk şi Adrian Dobre.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata