Oficialii G20 vor face „tot ce este necesar” pentru a sprijini economia globală şi stabilitatea financiară

Foto: theconversaţion.com
0 3

Grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente, prin liderii financiari G20 s-au angajat „să facă tot ce este necesar” pentru a sprijini economia globală şi stabilitatea financiară şi au subliniat necesitatea urgentă ca extinderea pandemiei de coronavirus (Covid-19) să fie ţinută sub control, transmite Reuters.

În acest context, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 au fost de acord pentru prima dată cu un cadru comun pentru a lua măsuri de la caz la caz în contextul sporirii numărului ţărilor cu venituri reduse care se confruntă cu dificultăţi din cauza datoriilor. De altfel şi Clubul de la Paris (organismul creditorilor oficiali) sprijină de asemenea cadrul comun.

Această decizie marchează un pas înainte semnificativ pentru China, care a devenit în ultimii ani un creditor major pentru ţările sărace, dar care a refuzat orice perspective de ştergere a datoriei, conform surselor din G20 care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Din punct de vedere financiar, oficialii G20 au fost de acord, aşa cum se estima, cu extinderea cu şase luni a iniţiativei privind îngheţarea plăţilor aferente serviciului datoriei de către toţi creditorii bilaterali oficiali (DSSI) până la finalul anului şi au anunţat că în aprilie vor lua în considerare extinderea cu încă şase luni.

În acest sens, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a cerut ţărilor să nu retragă prematur măsurile de stimulare fiscală şi monetară, ţinând cont de incertitudinile privind evoluţia pandemiei şi efectele ei economice negative.

În opiniile lor şi miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 au apreciat că perspectivele economice globale sunt mai puţin sumbre, iar în unele zone economia se redresează. Dar redresarea este „inegală, extrem de nesigură, şi se confruntă cu riscuri de evoluţie negativă”.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata