OMS a convocat Comitetul de urgenţă

Informația momentului la nivel global. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a convocat comitetul de urgenţă pe tema variolei maimuţei, iar o decizie majoră va fi luată în cursul zilei de astăzi.

Astfel că, Variola Maimuței se răspândește cu repeziciune la nivel mondial, iar inclusiv în România au fost raportate mai multe cazuri în ultimele săptămâni. Având în vedere modul în care virusul ia amploare, în cursul zilei de joi, Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se întâlnește pentru a evalua situația.

Mai precis, astăzi se va hotărâ dacă variola maimuței trebuie considerată o „urgenţă de sănătate publică internaţională”. În cadrul reuniunii de astăzi vor fi examinate toate alertele de până în prezent, iar rezultatele deliberărilor ”nu vor fi așteptate înainte de vineri”, scrie DPA.

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se reunește joi

Precizăm faptul că, în cazul în care variola maimuței va fi desemnată o urgență de sănătate publică de importanță internațională, această decizie nu va avea consecințe practice imediate, ci va oferi o mai mare vigilență din partea populației, dar mai ales a guvernelor.

Reamintim faptul că noul coronavirusa fost declarat o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională la data de 30 ianuarie 2020, iar în numai câteva săptămâni, autoritățile din marea majoritate a țărilor de pe glob au impus fie stare de urgență fie stare de alertă. Unele restricții au durat până în acest an.

Legat de variola maimuței, comitetul ONU care va evalua situația este alcătuit din aproximativ 12 oameni de ştiinţă. După evaluarea probelor, aceștia vor decide cât de periculoasă este aceasta.

Variola maimuței este tratabilă

Până în acest moment, boala, care se răspândește rapid prin contact fizic a circulat ani de zile în Africa, dar de curând, a început să provoace îngrijorări la nivel mondial odată cu recentului său focar în mai multe ţări în care nu mai fusese semnalată niciodată, inclusiv în Europa.

Specialiștii din domeniu spuneau că focarul pare să fie concentrat în rândul bărbaţilor care au avut relaţii sexuale cu mai mulţi alţi bărbaţi.

Precizăm faptul că spre deosebire de noul coronavirus, variola maimuței este tratabila, iar majoritatea pacienților care sunt infectați se pot recupera în numai câteva săptămâni fără a necesita un tratament.

Variola maimuței a ajuns și în țara noastră în ultimele săptămâni, iar până în prezent au fost confirmate cinci cazuri la nivel național, potrivit Ministerului Sănătății.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata