OPINIE/ Cu ce rămânem după ce se termină ceremonia: Ei cu Europa, noi cu corupţia


 

Zeci de oficiali europeni au aterizat joi seara la Bucureşti. Au ascultat muzică, au ţinut discursuri, s-au pozat cu politicienii noştri, ne-au felicitat, ne-au urat succes,  au mai ţinut nişte discursuri, apoi s-au urcat înapoi în avioane şi s-au întors la treburile lor. Noi am rămas la ale noastre.

Au fost două zile (aşa-zis) festive, dedicate preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România. Un moment istoric, cel puţin pe hârtie. În realitate, însă, s-a văzut cum de gât ne-au atârnat tot vechile pietre de moară: justiţia şi corupţia.

Pe pereţii Ateneului sunt pictate momente definitorii ale istoriei României, iar zilele trecute ar fi trebuit ca această clădire să fie o parte a istoriei vii a ţării noastre. Am făcut ce-am făcut şi tot de vechile metehne am dat, însă.

În timp ce toată presa străină era, la propriu, cu ochii pe noi, în loja oficială a Ateneului a apărut un fost europarlamentar condamnat definitiv pentru corupţie şi de curând eliberat din penitenciar. S-a pus lângă Klaus Iohannis, Donald Tusk şi Jean Claude Juncker. Cei 70 de jurnalişti străini adunaţi la Bucureşti l-au văzut, altundeva în sală, pe un fost prim-ministru, condamnat tot pentru corupţie.

De parcă ne-am hotărât să ne îmbrăţişăm cu totul renumele, însă nu o să treacă multe zile până când iar politicienii se vor lamenta că nu înţeleg de ce toată Europa spune despre noi că suntem o ţară de corupţi!

Şi, ca spectacolul să fie complet, a doua zi, în conferinţa de presă susţinută de Klaus Iohannis şi de preşedintele Comisiei Europene, jurnaliştii români i-au întrebat pe oficiali fix despre amnistie şi graţiere.

N-au salvat aparenţele nici ziariştii străini. Unul nu a părut…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata