Orban îi cere premierului să facă demersurile pentru includerea în bugetul CE a fondurilor pentru pesta porcină

0

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a adresat luni o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care îi solicită să facă de urgenţă toate demersurile necesare pentru ca în noua propunere de buget a Comisiei să fie incluse fonduri suficiente pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de pesta porcină africană.

Liderul PNL argumentează că, în data de 19 noiembrie a.c., procedura legală pentru a ajunge la un acord privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019 s-a încheiat fără succes, drept consecinţă Comisia Europeană va prezenta în data de 30 noiembrie o nouă propunere de buget, iar procedura bugetară va fi reluată.

"De aceea, doamnă prim-ministru, vă solicităm să faceţi de urgenţă toate demersurile necesare pentru ca, în noua propunere de buget a Comisiei, să fie incluse fonduri suficiente pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de pesta porcină africană. Vă reamintim, doamnă prim-ministru, că, în propunerea iniţială de buget, prezentată de Comisia Europeană în luna mai, nu fuseseră alocate fonduri suficiente pentru combaterea pestei porcine, deoarece numărul focarelor era încă mic la acel moment. Boala s-a răspândit puternic în lunile de vară, iar cele mai multe focare au apărut pe teritoriul României. Cu toate acestea, în luna septembrie, Consiliul Uniunii Europene, cu participarea Guvernului pe care îl reprezentaţi, a votat alocarea a zero euro pentru linia bugetară "05.02.15.99 – alte măsuri pentru carnea de porc, carnea de pasăre, ouă, apicultură sau alte produse de origine animală" prin care pot fi sprijiniţi fermierii afectaţi de pestă porcină. Totodată, Consiliul UE, cu participarea Guvernului României, a votat tăierea a 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a fondurilor propuse pentru linia bugetară "17.04.04 – Fondul pentru măsuri de urgenţă privind sănătatea animalelor şi plantelor", o altă linie bugetară prin care pot…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata