Papa Francisc a făcut ordine în „Fabrica Sfântului Petru”

Conform unui comunicat dat publicitatii marti de Sfantul Scaun, Papa Francisc a anuntat marti numirea unui comisar extraordinar insarcinat cu punerea in ordine a „Fabricii Sfantului Petru”, o institutie insarcinata cu conservarea operelor de arta artistice si arhitecturale din cadrul catedralei Sfantul Petru, transmite AFP.

Deciziea a fost luata dupa o semnalare interna, care a determinat justitia vaticana sa confiste documentele si calculatoarele din birourile „Fabricii Sfantului Petru”.

Sfantul Scaun, la data de 1 iunie, a adoptat o noua lege care reglementeaza licitatiile pentru cheltuielile sale interne, o masura fara precedent destinata prevenirii coruptiei si economisirii de bani in mijlocul unei crize financiare legate de pandemie.

In acest cadru, Papa Francisc a numit un nuntiu apostolic (ambasador al Sfantului Scaun), pe Monseniorul Mario Giordana, in functia de comisar extraordinar. El va avea responsabilitatea de a „actualiza statutul, de a clarifica administrarea si de a reorganiza birourile administrative si tehnice ale fabricii”, precizeaza comunicatul Sfantului Scaun. Monseniorul Mario Giordana va fi asistat de un comitet special pentru indeplinirea acestei „sarcini delicate”.

Formata in prezent dintr-o mica armata de mesteri specialisti, discreta „Fabrica a Sfantului Petru”, a fost infiintata in secolul XVI, dupa constructia noii bazilici Sf. Petru, obiectiv pentru care Vaticanul a solicitat ajutorul specialistilor din epoca, intre care arhitectul Donato Bramante, Michelangelo sau Rafael.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata