Parlamentarii nu renunţă la pensiile speciale ale aleşilor locali, deşi au fost declarate neconstituţionale. Un proiect, „păstrat” în comisii, în aşteptarea alegerilor din 2020

0

Vot controversat în Senatul României. Deşi Codul Administrativ, care prevede pensii speciale pentru aleşii locali, primari, viceprimari şi preşedinţi de CJ, a fost declarat neconstituţional în întregime, parlamentarii păstrează un proiect, la sertar. Motivul: mai sunt doi ani până la alegerile locale viitoare, iar promisiunea acordării de beneficii aleşilor din teritoriu poate ajuta partidele, în campania electorală. Astfel, primarii vor fi mai motivaţi să se implice în alegeri, ştiind că oricând Parlamentul poate da o nouă lege prin care să primească pensie, pentru mandatele în fruntea unităţilor administrativ-teritoriale. 

Un proiect de lege aflat pe ordinea de zi a senatorilor, cu raport de respingere, a fost retrimis la comisie, în loc să fie supus votului final. Cel care a făcut solicitarea, în plen, a fost senatorul UDMR Cseke Attila.

Acesta a precizat că, în condiţiile în care există în procedură parlamentară alte proiecte cu aceleaşi prevederi, iar  raportul comisiei este de respingere a proiectului, pentru că are anumite imperfecţiuni, cere retrimiterea la comisie a acestuia, pentru 3 săptămâni.

Supusă la vot, solicitarea senatorului UDMR a fost aprobată de plen.

Senatoarea USR Florina Presadă a ţinut să critice acest vot. „Ne grăbim, din câte observ, încercăm să refacem Codul administrativ, mai precis, părţile lui nocive, prin diferite propuneri legislative. Această propunere nu ar fi trebuit să se întoarcă la comisie”, a spus Presadă.

Preşedintele de şedinţă, Claudiu Manda i-a tăiat microfonul, în timp ce aceasta îşi susţinea punctul de vedere.

Cine sunt iniţiatorii proiectului de lege care prevede pensii speciale pentru aleşii locali

Proiectul de lege prevede că „începând…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata