Partenerul nu te respectă? Uite cum ar trebui să reacționezi în astfel de situații

56

Nevoia de respect într-o relație este o nevoie de bază care dacă este frustrată poate să ducă la conflicte foarte mari sau poate chiar și la încheierea relației. În cazul în care el a făcut un gest ori o remarcă care te-a deranjat la acel moment, este esențial să nu ignori lucrurile și să le tratezi din cu totul alt unghi de abordare.

Nu evita o discuție pe această temă

Nu s-a comportat cu tine cu respect, nu îți dorești să iasă o ceartă de zile mari așa că lași să treacă de la sine și mergi mai departe. Doar că, dacă nu îți stabilești niște limite certe lași loc pentru comportamente asemănătoare pe viitor. Așadar, este foarte important să abordezi acest subiect, într-o manieră directă, dar care să nu deranjeze.

Nu îți creea iluzii și filme

Fără să îți dorești, vei ajunge în punctul în care te alimentezi cu filme tragice despre viitor, în care comportamentul lui este complet lipsit de respect și va ajunge să te înjosească. Ori începi să te întrebi dacă chiar contezi pentru el, că nu te iubește, etc. Toate aceste gânduri nefaste îți alimentează propria reactivitate și duc la o rezolvare sănătoasă a problemei. Analizează situația și vezi care este factorul declanșator.

Apelează la time out

Dacă discuția a devenit o adevărată ceartă este perfect normal să vă luați puțin timp unul de la altul pentru a vă liniști. Însă aveți mare grijă, acest timp liber nu trebuie să devină o formă de lipsă de respect în care unul dintre voi pleacă trântind ușa.

Nu ți-a arătat respect? Nu face și tu același lucru

Îți dorești să îl tratezi exact la fel? Să vadă și el cum e să nu fii respectat? Nu este de recomandat ca o vreme să devii pasiv-agresivă ori să îi răspunzi fix cu aceeași monedă. În acest fel vei intra într-un fel de cerc al pedepselor reciproce care nu vor suda relația, ci o vor distruge. Cu alte cuvinte, nu va ajuta partea sănătoasă din voi, ci vor fi pornite niște mecanisme de apărare care se vor contrazice continuu.

Nu lăsa situația să ajungă la un alt nivel

Poate că la început nu îți dorești să reacționezi. Ești calmă, nu ai nervi, ești blândă, diplomată și spui că treci peste. Adică uiți să îți expui punctul de vedere din perspectiva comportamentală și verbală. Cât de mult faci acest lucru? În ce situații? Este vreo modalitate prin care fără să îți dorești întreții lipsa de respect? Este în regulă să stabilești limita la primul semnal care te deranjează, nu aștepta ca totul să ia amploare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner