Partidele ar putea pierde subvenţia de la stat, dacă liderii lor sunt condamnaţi pentru corupţie. Proiect USR depus în Parlament

USR a depus, în Parlament, un proiect de lege care prevede că toate donaţiile acordate partidelor politice peste un salariu minim pe economie să fie publicate, iar a subvenţia de la buget a partidelor să fie suspendată, în cazul în care persoane care au suferit condamnări definitive pentru comiterea unor infracţiuni electorale sau de corupţie ocupă funcţii de conducere în cadrul formaţiunilor.

Proiectul este semnat de parlamentarii USR Tudor Benga, Florina Presadă, Radu Mihail şi Nicu Fălcoi.

Propunerea legislativă de modificare şi completare a legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale îşi propune, potrivit lui Tudor Benga, să schimbe filosofia finanţării partidelor politice.

„Reducem plafoanele de contribuţii în linie cu recomandările GRECO, punem şi un plafon minim sub care donaţia este confidenţială, practic, la un salariu minim, cel care face o donaţie sub salariu minim poate să rămână poate să rămână confidenţială, dar tot restul donaţiilor le punem online, obligăm partidele să publice atât pe site-urile publice, cât şi pe site-ul AEP, astfel încât oricine să poată verifica donaţiile care au fost făcute”, a spus el.

USR vrea şi introducerea unei sancţiuni pentru liderii politici condamnaţi definitiv pentru corupţie.

Astfel, Benga a precizat că este vorba despre un instrument de asanare a clasei politice care este folosit în Spania şi anume o posibilitate de a suspenda subvenţia partidelor în cazul în care în organismele lor de conducere sunt persoane condamnate pentru infracţiuni electorale sau pentru infracţiuni de corupţie.

Potrivit deputaului USR, acest instrument este folosit în Spania.

El a mai spus că proiectul propune şi…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata