Păsările tropicale îşi limitează reproducerea pentru a supravieţui perioadelor de secetă

Foto: pikist.com
0 5

Un studiu publicat în revista Nature Climate Change, arată că  şi păsările din pădurile tropicale îşi limitează reproducerea pentru a reuşi să supravieţuiască în perioadele de secetă,  informează AFP.

Legat de aceasta, cercetătorii au folosit informaţii referitoare la 38 de specii, culese de-a lungul a 17 ani de observaţii pe teren în Venezuela şi Malaysia, în timpul unor perioade de secetă în care cea mai mare parte dintre păsări şi-au limitat activitatea de reproducere. Creşterea puilor necesită într-adevăr un consum suplimentar de energie într-o perioadă de diminuare a resurselor de hrană.

În acest sens, speciile cu cea mai mare speranţă de viaţă şi-au redus, în cea mai mare măsură, capacitatea de reproducere, cum ar fi brachypteryx montana, a cărei natalitate a scăzut cu 68%.

Şi, ca regulă generală, speciile care şi-au redus foarte mult reproducerea au cunoscut o mai mare rată de supravieţuire a indivizilor adulţi. A fost surprinzător, întrucât noi ne aşteptam ca seceta să afecteze supravieţuirea tuturor speciilor până la un anumit punct”, a subliniat coautorul studiului, James Mouton, de la Universitatea Montana (Statele Unite).

Speciile care au o speranţă de viaţă mai scurtă şi care îşi permit aşadar mai puţin să limiteze naşterile se confruntă cu o rată de supravieţuire mai scăzută, fapt care sugerează că ”populaţiile cu cea mai lungă durată de viaţă pot înfrunta mai bine consecinţele secetei decât se credea până acum”, a subliniat James Mouton.

Din acest punct de vedere, odată cu înmulţirea perioadelor de secetă, ca urmare a efectelor încălzirii globale, adaptabilitatea speciilor animale este una dintre provocările conservării biodiverităţii. Iar supravieţuirea acestor specii de păsări este în egală măsură ameninţată de alţi factori, în principal afectarea habitatului ca urmare a activităţii umane, a subliniat cercetătorul.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x