Patru candidați, printre care și un român, în cursa pentru postul de director general al AIE

Trei bărbați și o femeie candidează pentru postul de director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, o organizație internațională creată în 1957, sub egida ONU, care se ocupă în special cu controlul activităților nucleare ale Iranului și de respectarea acordului din 2015, au declarat joi pentru AFP mai multe surse diplomatice.

Guvernul slovac a informat că a nominalizat-o pe Marta Ziakova, care în prezent este președintele Autorității de reglementare în domeniul energie nucleare din Slovacia, drept candidat la postul lăsat liber în luna iulie a acestui an, ca urmare a decesului directorului general al IAEA, Yukiya Amano.

Lassina Zerbo din Burkina Faso a informat AFP că a decis că își depună propria candidatură la cererea autorităților din țara sa natală, adăugând că beneficiază de sprijinul statelor africane. În vârstă de 55 de ani, Lassina Zerbo conduce în prezent conduce

Organizația Tratatului de interzicere a testelor nucleare cuprinzătoare (CTBTO), o agenție cu sediul la Viena, la fel ca și cel al AIEA.
Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei în Austria și totodată un expert în domeniul diplomației nucleare, și-a anunțat încă din luna iulie candidatura postul de director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Cel de al patrulea candidat este diplomatul român Cornel Feruță, în vârstă de 43 de ani, și-a depus de mai multe zile propria sa candidatură, au declarat pentru AFP mai mulți diplomați. Fostul adjunct al directorului general al AIEA, Yukiya Amano, diplomatul român Cornel Feruță este în prezent director general interimar al IAEA, organism în cadrul căruia românul a ocupat mai multe funcții în ultimii zece ani.

sursa profit.ro

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata