Patru şefi din Comitetul Olimpic, judecaţi în legătură cu echipamentul sportiv pentru Jocurile de la Rio

177

Patru persoane din conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român au fost trimise în judecată într-un dosar privind achiziţionarea echipamentului sportiv pentru delegaţia României la Jocurile Olimpice de la Rio – 2016, potrivit unui comunicat al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 transmis, marţi AGERPRES. 

Astfel, la data de 7 decembrie 2020, procurorii au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

În cursul anului 2016, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a achiziţionat de la o societate comercială echipament sportiv pentru asigurarea necesarului delegaţiei României la Jocurile de la Rio, cât şi pentru protocol, notează procurorii în rechizitoriu.

Ulterior, spun anchetatorii, s-a stabilit că echipamentul sportiv a fost de slabă calitate, aspect ce a dus la „un comportament defectuos al articolelor de echipament sportiv, ce a influenţat caracteristicile de confort pentru sportivii participanţi”.

„Pentru patru dintre inculpaţi, Ioan Dobrescu- secretar general, Georgeia Mişcă – consilier juridic, Carmen Trocan – director juridic şi Răzvan Silviu Dumbravă – director economic, s-a reţinut că, în calitate de reprezentanţi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu au respectat procedura de achiziţionare a echipamentului sportiv prevăzută de legea privind atribuirea contractelor de achiziţie publică”, se precizează în comunicat.

Din punct de vedere financiar şi prin încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat contractul de furnizare a echipamentului sportiv în valoare de 715.935 lei, fără TVA (859.122 lei, inclusiv TVA) şi au semnat referatul prin care s-a aprobat plata contravalorii echipamentului sportiv către societatea vânzătoare, cauzând Comitetului Olimpic şi Sportiv Român o pagubă în cuantum de 256.231 lei, fără TVA (307.477,2 lei, inclusiv TVA).

Cea de-a cincea persoană, reprezentantă a societăţii comerciale ce a furnizat echipamentul sportiv, ar fi înlesnit crearea pagubei în patrimoniul Comitetului Olimpic prin negocierea condiţiilor de încheiere şi executare a contractului.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata