Pensiile vor fi majorate anual cu rata inflaţiei şi cu minimum 58,5% din creşterea salariului mediu

1.021

În programul de guvernare se prevede o valoare a punctului de pensie care va continua să se majoreze anual pentru a acoperi rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie, arată Programul de guvernare depus miercuri dimineaţa la Parlament de premierul desemnat, Florin Cîţu.

„Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, conform documentului.

Tot în programul de guvernare se mai prevede stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creşterii anuale a punctului de pensie.

În acest context, guvernul desemnat intenţionează o „evaluare a impactului legii pensiilor din sistemul public, în urma activităţii unui grup de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Casa Naţională de Pensii Publice şi cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, precum şi organizaţii reprezentative ale vârstnicilor, în urma căreia să se identifice măsuri pentru reducerea inechităţilor din sistemul public de pensii (cu apreciere pentru activitatea celor care au muncit cu un nivel redus de contribuţii la stat)”, conform Programului de guvernare.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata