Pentru semnarea unor acorduri majore în domeniul aviaţiei, Consiliul European dă undă verde

414

Luni 28 iunie din acest an, Consiliul European a dat undă verde pentru semnarea a trei acorduri în domeniul aviaţiei în cadrul politicii de vecinătate, cu Ucraina, Armenia şi Tunisia, precum şi a unui acord privind transportul aerian cu Qatarul, informează un comunicat de presă.

Graţie acestor acorduri  se vor deschide piaţa transportului aerian, oferind noi oportunităţi atât pentru consumatori, cât şi pentru operatori. Printr-o conectivitate mai eficientă, acestea vor promova comerţul, turismul, investiţiile şi dezvoltarea economică şi socială.

„Consiliul este acum pregătit să semneze patru acorduri importante în domeniul aviaţiei care vor îmbunătăţi accesul pe piaţă al companiilor aeriene şi vor spori conectivitatea şi libertatea de circulaţie pentru cetăţeni. În acelaşi timp, acestea vor asigura cel mai înalt nivel de siguranţă şi securitate şi vor furniza condiţii de concurenţă echitabile”, a declarat ministrul portughez al infrastructurii şi locuinţelor, Pedro Nuno Santos.

Cele trei acorduri cu Ucraina, Armenia şi Tunisia, în cadrul politicii de vecinătate, vor elimina restricţiile de pe piaţă în ceea ce priveşte ţările învecinate cu UE şi vor asocia aceste ţări la piaţa internă a aviaţiei din UE, deoarece acestea vor adopta standardele UE în domeniul aviaţiei şi vor pune în aplicare normele UE în domeniul aviaţiei.

În acordul cu Qatarul se va deschide piaţa în mod egal cu toate cele 27 de state membre, modernizând normele şi standardele care există în prezent pentru zborurile dintre Qatar şi UE. Este primul acord de acest fel încheiat între UE şi o ţară din Golf.

În contextul călătoriilor, toate cele patru acorduri, conţin clauze solide de mediu, sociale şi de concurenţă loială, cu mecanisme ferme de punere în aplicare pentru a evita orice denaturare a concurenţei sau alte abuzuri.

Deciziile privind Ucraina, Armenia şi Qatarul permit aplicarea cu titlu provizoriu a acordului, până la finalizarea procedurilor necesare pentru intrarea sa în vigoare.

Din punct de vedere socialo-politic, se preconizează că cele patru acorduri vor fi semnate în toamna lui 2021. Fiecare acord va trebui apoi ratificat de fiecare stat membru, de Uniune şi de cealaltă parte.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata