Pentru viceguvernatorii Băncii Centrale a Turciei, experienţa nu mai este o cerinţă

Foto: digi24.ro
0 27

O prevedere care cerea viceguvernatorilor Băncii Centrale să aibă o experienţă anterioară de cel puţin 10 ani şi de asemenea, a renunţat la prevederea ca Banca Centrală să pună deoparte 20% din profitul său anual, a fost eliminate de Turcia, se arată într-un act normativ publicat duminică în Monitorul Oficial, transmite Reuters.

Vakifbank, a patra mare bancă din Turcia, luna trecută, a provocat un scandal în mass media după ce l-a desemnat pe Hamza Yerlikaya, un fost campion olimpic la lupte greco-romane, în consiliul său de administraţie. Hamza Yerlikaya este şi unul din consilierii preşedintelui Turciei, Tayyip Erdogan.

Astfel, fraza „trebuie să fi lucrat cel puţin 10 ani în domeniul lor de activitate” a fost scoasă din legea de funcţionare a Băncii Centrale, potrivit unui decret publicat duminică în Monitorul Oficial, şi semnat de preşedintele Tayyip Erdogan.

A mai fost eliminată, în acelaşi decret, şi prevederea ca 20% din profitul anual al Băncii Centrale să fie pus într-un fond de rezervă. „Fondurile acumulate în rezervă pot fi distribuite anual prin participarea la profit, exceptând fondul de rezervă pus departe din profitul pe ultimul an”, se precizează în decretul semnat de preşedintele Tayyip Erdogan.

În luna mai, Banca Centrală a Turciei a anunţat că în 2019 a realizat un profit net anual de 44,73 miliarde lire (6,52 miliarde dolari).

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata