Peste 85% din suprafaţa cultivată a judeţului Galaţi, afectată de seceta pedologică extremă

0

Reprezentanţii Direcţiei Agricole şi Dezvoltării Rurale au anunţat, miercuri, că peste 85% din suprafaţa cultivată a judeţului Galaţi, de peste 270.000 de hectare, este afectată de seceta pedologică extremă.

Din acest punct de vedere, la culturile agricole înfiinţate în toamna anului trecut, care însumează aproximativ 70.000 de hectare, suprafaţa afectată de seceta pedologică este de 59.628 de hectare, respectiv 85%.

Aceeaşi situaţie este şi la culturile agricole principale înfiinţate în această primăvară (porumb, floarea soarelui, legume în câmp, lucernă), peste 200.000 de hectare, suprafaţa agricolă calamitată este de aproximativ 183.500 de hectare, respectiv 89%, cu un grad de afectare între 90 şi 100%.

În aceste condiţii, Specialiştii Direcţiei Agricole au afirmat că principala cauză a fost lipsa precipitaţiilor. În această perioadă cantitatea medie de precipitaţii căzută în judeţul Galaţi,  a fost de 309 litri pe metrul pătrat, reprezentând 66% din media anilor anteriori, 2015 – 2018.

Astfel, în primul semestru al anului, media înregistrată în judeţ a fost de 135 de litri pe metrul pătrat, doar 55% în raport cu media multianuală, iar în luna iulie de doar 17 litri pe metrul pătrat de precipitaţii.

În context, Gabriel Avrămescu, prefectul de Galaţi a luat iniţiativa de trimiterea unui memoriu către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru declararea stării de calamitate naturală, cauzată de seceta pedologică extremă care s-a instalat în judeţ.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata