Ploșnițele de pat: Semne infestării, tratamente și măsuri de prevenție

5 min citire

Inrolare trafic.ro
Ploșnițele de pat reprezintă una dintre cele mai neplăcute probleme cu care te poți confrunta în casa ta. Aceste mici insecte parazite pot provoca mâncărimi, disconfort și stres, afectând calitatea somnului și bunăstarea ta generală. Eliminarea lor poate fi un proces complex, dar cu informații corecte și tratamente adecvate, infestările pot fi controlate eficient.

 

Aspectul și comportamentul ploșnițelor de pat

Plosnițele de pat au un corp aplatizat, oval și sunt de obicei maro-roșcate. Adulții au aproximativ 5-7 mm lungime, în timp ce nimfele sunt mai mici și mai deschise la culoare. Ele sunt active în principal noaptea, ieșind din ascunzători pentru a se hrăni cu sângele gazdelor lor umane. Acestea pot trăi în crăpături și fisuri din mobilă, saltele, rame de pat și chiar în perne.

 

Plosnițele de pat se deplasează ușor dintr-un loc în altul, prin intermediul bagajelor, hainelor și mobilierului. Sunt extrem de rezistente, putând supraviețui fără hrană timp de câteva luni, ceea ce face eradicarea lor o sarcină provocatoare.

 

Semnele infestării

Identificarea unei infestări cu plosnițe de pat poate fi dificilă, dar există câteva semne care pot indica prezența lor:

 • Mușcături pe piele: Plosnițele de pat lasă în urma lor mici mușcături roșii, adesea în linie sau grupuri pe pielea expusă în timpul somnului.
 • Excremente: Excrementele plosnițelor apar ca mici pete de culoare maro închis sau roșu pe saltele, cearceafuri și perne.
 • Exuvii: Plosnițele își schimbă pielea în timpul dezvoltării, lăsând în urmă exuvii vizibile.
 • Miros: Infestările severe pot emite un miros dulce, neplăcut, cauzat de glandele odorizante ale ploșnițelor.

 

Pregătirea înainte de tratament

Pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient, există câteva lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a pregăti casa sau camera pentru eliminarea ploșnițelor:

 • Curățenie generală: Spălați și aspirați temeinic toate suprafețele, inclusiv covoarele, perdelele și mobilierul tapițat.
 • Reorganizare: Reduceți dezordinea, deoarece plosnițele de pat se ascund în obiectele neutilizate sau depozitate.
 • Tratament termic: Tratați termic obiectele infestate. Aceste insecte nu pot supraviețui la temperaturi mai mari de 50 ºC timp de mai mult de 2 ore. Prin urmare, textilele infestate, precum lenjeria de pat sau hainele, pot fi supuse spălării la temperaturi ridicate pentru a distruge ploșnițele și ouăle lor. În cazul obiectelor care nu pot fi spălate, cum ar fi mobilierul sau alte articole voluminoase, se poate apela la tratamente cu ajutorul unor camere termice specializate.

 

Tratament cu insecticide

Există mai multe opțiuni de insecticide disponibile pe piață, de la insecticide lichide, la insecticide aerosol sau pulbere.

 • În cazul insecticidelor lichide se poate opta pentru cele reziduale, cu efect mecanic sau concentrate.
 • Insecticidele aerosol se recomandă a fi utilizate în combinație cu un insecticid aplicat prin pulverizare. Această metodă combină avantajele ambelor abordări, asigurând o eliminare completă a insectelor din stadiile de nimfă și adult.
 • Insecicidele pulbere sunt ideale pentru aplicarea în zonele greu accesibile, unde insecticidele lichide nu pot fi applicate: crăpături, instalații electrice, cadrul patului, baza peretelui sau alte zone.

 

Monitorizare și prevenție

După tratament, este important să monitorizezi îndeaproape situația pentru a te asigura că infestarea a fost complet eliminată. Ia măsuri preventive pentru a evita reinfestarea, cum ar fi:

 

 • Testele rapide: Se pot folosi pentru verificarea mobilierului second hand, inspectarea bagajelor după călătorii sau monitorizarea locuinței în general.
 • Utilizarea capcanelor adezive: Plasați capcane adezive sub pat și în jurul perimetrului camerei pentru a detecta prezența plosnițelor.
 • Verificări periodice: Inspectați regulat saltelele, cadrele de pat și mobilierul pentru semne de activitate.
 • Protecții pentru saltele: Folosiți huse speciale pentru saltele și perne, impermeabile și anti-plosnițe, pentru a împiedica infestarea.
 • Igienă strictă: Mențineți o curățenie riguroasă și evitați să aduceți în casă mobilier sau textile second-hand fără a le inspecta și dezinfecta corespunzător.

 

Ploșnițele de pat sunt dăunători dificil de combatut, de aceea, pentru rezultate eficiente, se recomandă efectuarea periodică a tratamentelor încă de la primele semne de infestare. Folosind soluții pentru ploșnițe adecvate, cum ar fi insecticide lichide, aerosol și pulbere, și aplicând măsuri preventive, poți controla eficient infestările și poți menține un mediu de locuit sănătos.