PNL şi USR solicită CCR în sesizarea privind OUG 90 să transmită CJUE mai multe întrebări preliminare

0

 PNL şi USR solicită CCR, în sesizarea de neconstituţionalitate privind OUG 90/2018 referitoare la înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor, să înainteze Curţii de Justiţie a UE o serie de întrebări preliminare şi să suspende soluţionarea sesizării până la pronunţarea unei hotărâri preliminare de către CJUE.

Semnatarii sesizării arată că raportul Comisiei Europene în cadrul MCV a impus României opt noi recomandări, între care menţionează suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, revizuirea legilor justiţiei, ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum şi de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

"Ca urmare a nerespectării de către statul român a acestor dispoziţii, sesizarea de instanţa naţională a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene devine principalul instrument juridic de constrângere în vederea neîncălcării obligaţiilor privind Uniunea Europeană", se arată în document.

Semnatarii sesizării adresează mai multe întrebări preliminare.

"MCV (…) trebuie considerat un act adoptat de o instituţie a UE, în sensul articolului 267 TFUE, act care poate fi supus interpretării CJUE? (…) Conţinutul, caracterul şi întinderea temporală a MCV (…) se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la UUE, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerinţele formulate în rapoartele întocmite în cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul român? (…) Articolul 2 din Tratatul privind UE trebuie interpretat în sensul obligaţiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept (…) în cazul înfiinţării urgente a unei secţii de parchet de anchetare exclusiv a infracţiunilor comise de magistraţi, ce dă naştere unei îngrijorări deosebite în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi poate fi…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata