Libertatea a refăcut după 6 ani o fotografie cu aceleași personaje: trei copii romi, aruncați de stat într-un centru de plasament dur! Povestea lipsei de șansă din România

0


În 2013, la Frumușani, județul Călărași, fotoreporterul Libertatea Gabriel Pătruț îi surprindea pe Tincuța, Marian și Alin în miezul sărăciei și al speranței pentru o viață mai bună. În 2019, în aceeași comună, Libertatea i-a rugat pe cei trei frați să refacă fotografia. S-au ținut de treabă, au rezistat mediului și n-au avut probleme cu legea, dar sunt tot în sărăcie!

Acum puțină vreme, Libertatea a dedicat coperta ziarului sărăciei persistente a românilor.
„4,6 milioane de români trăiesc cu mai puțin de 23 de lei pe zi!”, a titrat Libertatea.
Un român din trei e la limita necazului, o boală îl poate ruina economic, iar copiii săi nu au șanse, la rându-le, să scape de sărăcie.
Practic, cea mai năpăstuită treime a populației nu a simțit beneficiile aderării la UE, acasă la ea. Poate munci în străinătate pentru a câștiga mai mult, asta da. Dar acasă suferă. Chiar dacă muncește, nu scapă de sărăcie.
Imaginea cu care ziarul a ilustrat pagina întâi reprezintă trei copii care privesc fix către camera foto. Sunt trei copii romi, din comuna Frumușani, județul Călărași.
E un cadru emoționant, realizat de fotoreporterul Libertatea Gabriel Pătruț, în 2013. „Ce s-a ales de copiii de atunci?”, se întreabă un jurnalist din redacție.
Ce fac ei, cum li s-a schimbat viața în acești 6 ani?

Aceasta este povestea unei fotografii, repetate, și a vieții care nu se repetă. Când vorbim despre viața noastră îi recunoaștem unicitatea și încercăm să o prețuim ca pe ceva irepetabil. Când ne referim la existența unor oameni marginalizați, suntem tentați să spunem: asta e, așa a fost să fie!

Vreme de 6 ani, în viața acestor copii s-a întâmplat ceea ce se…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata