Populaţia de mistreţ se reface în zona de terasă a judeţului Tulcea

214

În prezent populaţia de mistreţ din zona de terasă a judeţului Tulcea se reface, după ce, în anul 2018, efectivele au fost reduse, din cauza focarelor de pestă porcină.

Directorul Direcţiei Silvice Tulcea, Costel Petcu, a declarat, pentru AGERPRES că refacerea populaţiei de mistreţ a fost observată în timpul ultimelor partide de vânătoare desfăşurate în cele şase fonduri gestionate.

„În zona de terasă a judeţului, efectivele se refac uşor-uşor. După ce boala a decimat această populaţie, acum are loc un proces reversibil. Monitorizăm aceste efective, iar vânătoarea se practică respectându-se procedurile din manualul operaţional”, a precizat Petcu.

În contextul medical, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a precizat că refacerea populaţiei de mistreţ este un lucru bun cât timp în zona silvică nu apar focare de pestă porcină africană (PPA).

„Faptul că populaţia de mistreţi începe să-şi facă simţită prezenţa în teritoriu este un lucru bun atât pentru comunitatea de animale sălbatice, cât şi pentru noi, în contextul în care PPA nu mai apare în zonele silvice. Asta înseamnă că modalitatea în care s-a acţionat în judeţ a fost eficientă”, a afirmat Tuchilă.

Acesta a amintit că, în anul 2018, în judeţul Tulcea, s-au înregistrat circa 600 de focare de PPA, în anul următor 19 focare, iar anul acesta numărul lor a fost de şase, ultimul dintre ele fiind semnalat în luna august.

În plan financiar, focarele de PPA au fost una dintre cele mai importante probleme pentru medicii veterinari din judeţul Tulcea, populaţia şi societăţile comerciale afectate primind numai în anul 2018 despăgubiri în sumă totală de peste 10 milioane de euro.

De altfel, prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, iar evoluţia focarelor a fost foarte intensă după înregistrarea primelor cazuri în judeţul Tulcea, boala fiind răspândită de populaţiile de mistreţ.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata