Premierul Republicii Moldova: Aderarea la UE rămâne singurul nostru plan; eforturile vor fi intensificate

0 106

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a afirmat joi că aderarea la Uniunea Europeană rămâne singurul plan al ţării sale şi eforturile vor fi intensificate în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

"Am reiterat încă o dată că aderarea la Uniunea Europeană rămâne singurul nostru plan şi eforturile noastre vor fi intensificate inclusiv în contextul (…) Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", a declarat Pavel Filip cu ocazia unei declaraţii comune cu premierul Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei comune a guvernelor celor două ţări, organizată la Palatul Victoria.

 

Pe de altă parte, el a precizat că România este principalul partener comercial pentru Republica Moldova.

"Volumul comerţului exterior doar anul acesta a crescut cu 30% în comparaţie cu anul trecut şi deja a depăşit cifra de un miliard de dolari. (…) Ne leagă nu doar istoria, cultura, limba, valorile şi oamenii noştri, dar şi aceste relaţii pragmatice, (…) economice (…) Nu voi uita niciodată mâna de ajutor pe care ne-a întins-o România acum trei ani, când am venit în fruntea Guvernului de la Chişinău şi Republica Moldova se afla într-o criză economică, financiară, dar şi politică. România a fost ţara care ne-a întins prima o mână de ajutor şi vorbesc aici despre împrumutul de 150 de milioane oferit atunci, dar şi despre ajutoarele umanitare", a arătat Pavel Filip.

Totodată, premierul Republicii Moldova a menţionat şi ajutorul românesc pentru dezvoltarea infrastructurii de educaţie şi cultură din ţara sa.

"Microbuzele şcolare, care sunt donaţie din partea Guvernului României, astăzi transportă peste 13.000 de elevi la şcoală în Republica Moldova. (…) Am adus mulţumiri şi pentru bursele pentru studenţii basarabeni, dar şi renovarea edificiilor de cultură (…) Un alt proiect la care ţinem mult este renovarea grădiniţelor, proiect pe care ne…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata