Presa francofonă, îngrijorată de preluarea președinției Consiliului UE de către România: „Suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE”, „Derive antieuropene”, „O bătaie de cap pentru Europa”

0

Presa francofonă relatează cu îngrijorare despre preluarea, de către România, a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, vorbind despre „îngrijorătoarele derive antieuropene la București” sau „o bătaie de cap în plus pentru Europa”, ori despre „suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE”.

Le Monde: „Îngrijorătoarele derive antieuropene la București”

Ziarul francez Le Monde a publicat miercuri un editorial cu titlul „Îngrijorătoarele derive antieuropene la București”, arată Hotnews.

Jurnaliștii spun că, deși țara noastra este pregătită din punct de vedere tehnic, problema este una politică, întrucât PSD s-a lansat într-o vastă ofensivă împotriva justiției încă de la câștigarea alegerilor, iar scopul, deși nedeclarat explicit, este acela de a-l scăpa de închisoare pe Liviu Dragnea.

Le Monde spune că liderul PSD vrea să mute România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală, care nu există să slăbească statul de drept, pe modelul Poloniei și Ungariei. Bucureștiul va trebui să decidă în lunile următoare dacă va înscrie pe ordinea de zi a Consiliului European procedura de sancționare față de Varșovia și Budapesta pentru afectarea independenței justiției.

Ziarul mai spune că, într-o țară profund europeană, PSD a reușit să avanseze ideea euroscepticismului, criticând Bruxellesul, iar discursul împotriva „influențelor din străinătate” găsește ecou în rândul populației sărace și rurale, în timp ce clasa medie și mai înstărită din zona urbană a obosit să iasă în stradă pentru a protesta.

„Cazul român este simbolul perfect al acestor suveraniști care se îmbogățesc pe spatele UE, criticând-o în același timp”, scrie Le…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close