Preşedintele Iohannis a aprobat propunerea Guvernului pentru susţinerea de către România a Compactului Global pentru Migraţie

0 111

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat miercuri, la propunerea Guvernului, Memorandumul cu tema "Participarea delegaţiei României la Conferinţa interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migraţie sigură, ordonată şi reglementată", informează Administraţia Prezidenţială, prin intermediul unui comunicat.

"Prin acest Memorandum, Guvernul României a propus adoptarea unei poziţii de susţinere din partea României a Compactului Global pentru Migraţie (CGM), în forma convenită în urma negocierilor. De asemenea, prin intermediul acestui document, a fost aprobat textul declaraţiei naţionale care va fi prezentată de către delegaţia României care va participa la Conferinţa interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată, care va avea loc pe 10 – 11 decembrie, la Marrakesh, Maroc", a precizat Preşedinţia.

În declaraţia naţională se arată, printre altele, că CGM "nu încurajează migraţia şi nu are în vedere crearea de noi drepturi, fiind un document care reuneşte un set de politici şi bune practici în domeniu", de la care statele pot să se inspire pentru implementarea politicilor migraţionale naţionale.

"De asemenea, se arată că CGM nu este un acord internaţional cu valoare juridică obligatorie, fiind respectată suveranitatea naţională a statelor de a decide propriile politici migraţionale naţionale şi prerogativele de a reglementa migraţia în cadrul jurisdicţiilor lor, în conformitate cu dreptul internaţional. În plus, Compactul nu implică obligaţii financiare suplimentare pentru statele membre. Compactul Global pentru Migraţie vizează crearea unui cadru de cooperare destinat îmbunătăţirii guvernanţei şi a cooperării internaţionale în materie de migraţie legală, abordării uniformizate a provocărilor actuale asociate acestui fenomen, precum şi consolidării contribuţiei migranţilor şi a…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x