Președintele Muntenegrului dizolvă parlamentul la apropierea alegerilor

Milo Djukanovic dizolvă Adunarea Națională după ce PM-ul desemnat nu reușește să formeze un guvern.

Președintele muntenegrean Milo Djukanovic a emis un decret de dizolvare a parlamentului, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale.

Mișcarea de joi a survenit când a expirat un termen legal de trei luni pentru fostul diplomat de rang înalt și prim-ministru desemnat Miodrag Lekic pentru a forma un guvern.

Conform constituției țării, alegerile ar trebui convocate la o zi după dizolvarea parlamentului. Președintele trebuie să stabilească o dată pentru un nou vot parlamentar între 60 și 100 de zile după decret.

Parlamentul a fost demis înainte ca muntenegrenii să meargă duminică la vot pentru a alege un președinte. Djukanovic, care a ocupat funcții politice de rang înalt în Muntenegru în ultimii 30 de ani, este unul dintre cei șapte candidați.

Tulburările politice din Muntenegru s-au agravat de la alegerile parlamentare din 2020, în care Partidul Democrat al Socialiștilor al lui Djukanovic a suferit o înfrângere istorică de către o coaliție susținută de biserică.

Două guverne s-au prăbușit de atunci, ultimul în august, care totuși a rămas, declanșând un val de proteste și solicitări pentru alegeri anticipate.

Deși președintele Muntenegrului are un rol în mare măsură ceremonial, analiștii văd votul de duminică ca un potențial punct de cotitură în problemele politice ale țării.

Djukanovic, arhitectul independenței Muntenegrului față de Serbia în 2006, rămâne favoritul. Cu toate acestea, el este o figură controversată care a fost acuzată de corupție, legături cu crima organizată și atacuri asupra jurnaliștilor independenți – acuzații pe care le neagă.

Bărbatul de 61 de ani se va confrunta cu o concurență puternică, în special din partea Andrija Mandic, candidatul Frontului Democrat pro-rus.

Ceilalți doi rivali principali sunt Jakov Milatovic, un tânăr economist din tot mai populară Mișcarea Europe Now și liderul democraților de centru-dreapta.

Dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, va avea loc un tur de scrutin pe 2 aprilie, care este un rezultat probabil.

Țara de 620.000 de oameni, dintre care o treime se identifică ca sârbi, este membră NATO și aspiră să adere la Uniunea Europeană.

De-a lungul anilor, Muntenegru a fost împărțit între cei care se identifică drept muntenegreni și cei care se consideră sârbi și se opun independenței țării față de Serbia.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata