Preşedintele regiunii Grand Est denunţă un „scandal de stat”, referindu-se la lentoarea campaniei de vaccinare

De Jurnalul Național Externe Politică Sănătate 115 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Jean Rottner preşedintele regiunii franceze Grand Est, unde situaţia pandemiei cu noul coronavirus este deosebit de alarmantă, a denunţat luni un „scandal de stat”, în legătură cu activitatea prea lentă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din Franţa, relatează AFP.

„Se continuă politicile care şi-au demonstrat eşecul: măştile, testele, astăzi – vaccinarea”, a spus Jean Rottner (LR, Les Republicains, dreapta) pe canalul public France 2, referindu-se la strategia guvernamentală în materie de vaccinare.

Politicianul francez a acuzat „o formă de lipsă de pregătire, de iresponsabilitate”, apreciind, în faţa suspiciunilor unora dintre concetăţenii săi faţă de vaccinare, că francezii „au un guvern care a făcut o vreme elogiul lentorii şi deodată a trecut pe hiperacceleraţie”.

În opinia sa, Jean Rottner, care este de pregătire medic şi şi-a făcut auzită vocea de la debutul pandemiei, a pledat ca „lucrurile să se accelereze” şi să fie „extrem de transparente” pentru francezi, adăugând că cere „oficial” ca administraţiile locale să poată comanda singure vaccinurile necesare după epuizarea stocurilor europene şi să li se permită „tuturor profesioniştilor din sănătate să se vaccineze”.

„E o bătaie de joc. Astăzi e mai complicat să te vaccinezi decât să-ţi cumperi o maşină”, a declarat politicianul francez, subliniind că vrea „mai puţini morţi şi mai puţini oameni care suferă”.

„Francezii au nevoie de claritate, de mesaje sigure, de un guvern care ştie unde merge, şi nu dă această impresie”, a insistat preşedintele regiunii Grand Est (nord-est).

Din punct de vedere al contaminării, în faţa cifrelor epidemiologice alarmante raportate mai ales în estul Franţei, de sâmbătă în 15 departamente franceze s-au înăsprit restricţiile anticoronavirus, circa şase milioane de francezi nemaiputând, între altele, să iasă din case după ora locală 18:00 decât în anumite situaţii.

De aceea, guvernul francez a fost intens criticat pentru lentoarea campaniei de vaccinare, în special comparativ cu Germania învecinată. La 1 ianuarie, în Franţa doar 516 persoane se vaccinaseră anti-COVID-19, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii.

Din punctul de vedere al lui Bruno Megarbane, şeful serviciului de reanimare şi toxicologie de la spitalul Lariboisiere din Paris, a afirmat duminică pe postul BFMTV că, în ritmul actual, „vaccinarea se va încheia în 3000 de ani”.