Preşedinţia Consiliului UE şi Parlamentul European, acord informal pe o directivă de facilitare a accesului autorităţilor la informaţii financiare

Reprezentanţii Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene şi cei ai Parlamentului European au ajuns, marţi, la un acord informal privind o propunere de directivă care stabileşte norme de facilitare a accesului autorităţilor de aplicare a legii la informaţii financiare, în scopul prevenirii, descoperirii şi investigării anumitor infracţiuni.

Potrivit Biroului de presă al MAI, acordul informal va fi prezentat în cel mai scurt timp ambasadorilor UE, pentru confirmare în numele Consiliului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a evidenţiat că infractorii sunt în măsură să efectueze foarte repede transferuri prin intermediul conturilor bancare din mai multe ţări şi că este vorba atât de fonduri folosite pentru finanţarea anumitor infracţiuni, cât de cele obţinute în mod ilegal.

"Trebuie să ne asigurăm că autorităţile de aplicare a legii pot acţiona şi mai rapid în aceste cazuri. Noile norme convenite provizoriu astăzi vor oferi autorităţilor de aplicare a legii un cadru clar în care să poată accesa şi să facă schimb de informaţii financiare", a evidenţiat ea.

Directiva privind prevenirea spălării banilor, aflată în prezent în vigoare, impune statelor membre să înfiinţeze registre centralizate de conturi bancare sau sisteme de recuperare a datelor, pentru a permite identificarea în timp oportun a persoanelor care deţin conturi bancare şi de plată, precum şi cutii de valori.

De asemenea, oferă unităţilor de informaţii financiare acces direct la informaţiile din aceste registre.

"Noile norme impun statelor membre să-şi desemneze anumite autorităţi competente (incluzând cel puţin birourile de recuperare a activelor) care pot accesa direct informaţiile financiare şi pot solicita informaţii sau analize deja obţinute de unităţile de informaţii financiare, urmând ca autorităţile desemnate să fie notificate Comisiei", precizează sursa citată.

Conform sursei citate,…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata