Primăriile de municipii, obligate să aloce cel puţin 10% din buget către spitale – propunere USR pentru a rezolva subfinanţarea sistemului medical

Proiectul de lege a fost depus în Parlament de USR, prin semnătura senatorului Adrian Wiener.

Bugetul sănătății din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Cheltuielile pentru sănătate ca pondere în PIB au scăzut constant din 2010, în ultimii ani înregistrându-se o creștere discretă, mult sub minimul necesar.
În paralel cu subfinanțarea, scade constant numărul contributorilor la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Cele mai mari dezechilibre în sistemul sanitar sunt în județele Suceava și Botoșani, unde din 100 de beneficiari, mai puțin de 30 sunt și contributori.

Potrivit propunerii legislative, autorităţile locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, dar și pentru bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale.

Municipiile de pe raza teritorială a aceluiași  județ, care nu au preluat în administrare ca și ordonator de credite un spital, alocă obligatoriu minim 10 %  din bugetul local aprobat, pentru a finanța și susține spitalele de interes județean, indiferent de subordonarea acestora., se arată în proiect.

Din 17,4 milioane de beneficiari, doar 6,7 milioane sunt și contributori la fondul de sănătate

Statisticile prezentate de iniţiatorul proiectului arată că 25% dintre femeile din mediul rural nu au asigurare de sănătate, la fel ca și jumătate din populația romă.

„Este evident că valoarea veniturilor, a banilor colectați din contribuții nu ține pasul/ritmul cu valoarea cheltuielilor…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata