Primii filipinezi ajunși într-un hotel din Deltă

0

Problemele de personal la hotelurile din Deltă au început în urmă cu cinci ani, dar s-au acutizat în ultimii trei, moment în care Cornel Găină s-a hotărât să caute angajați străini.

„Am apelat la străini din cauza neseriozității românilor. În ultimii ani an avut 86 de români care au venit și au plecat unii după trei ore, alții după trei zile și, cei mai rezistenți, după două săptămâni. Voiau muncă cât mai puțină și bani cât mai mulți, fără să știe nimic”, povestește proprietarul hotelului, cel care a ridicat în Deltă prima pensiune în 1994, fiind primul investitor din zonă.

Filipinezii câștigă în țara lor 100-150 de dolari pe lună, pe când în Deltă vin pentru 400 de dolari pe lună, plus cazare și masă. Hotelurile trebui să achite și costurile aducerii lor, care se ridică la 2.400-2.500 de dolari pentru un contract de doi ani, incluzând biletul de avion de 900-1.000 de dolari, plus taxe și impozite.

Filipinezii care au ajuns la Cormoran lucrează pe posturile de bucătar, ospătar, cameriste, grădinar și electrician. Găină spune că din Filipine nimeni nu pleacă la muncă în străinătate dacă nu e calificat. Omul de afaceri spune că, asemeni lui, și alți investitori din Deltă vor să aducă personal din străinătate, și nu doar filipinezi, ci și nepalezi, vietnamezi sau indieni.
„Sunt mai muncitori și mai serioși decât românii”, susține omul de afaceri, dar spune că din cei 51 de angajați pe care îi are acum, 45 sunt români, dintre care un nucleu de 20 de persoane cu care lucrează de mulți ani. Problema cu angajații străini, afirmă Găină, e că aducerea lor durează în jur de 4-5 luni, pentru că la mijloc e foarte multă birocrație.

Resortul Cormoran din Deltă al lui Cornel Găină, are 102 camere și este clasat la 3 stele.

sursa profit.ro

Sursa: SuperLifestyle.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close