Primul român care a urcat pe cel mai înalt vârf din lume, fără șerpași sau oxigen suplimentar

0 302

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat, joi, pe alpinistul Horia-Dan Colibășanu cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya. Președintele l-a încurajat pe Colibășanu să se implice în programele de educație.

„Sunteți primul român care a urcat pe cel mai înalt vârf din lume, fără șerpași sau oxigen suplimentar. Vă felicit, în numele tuturor compatrioților noștri, pentru ambiția și perseverența cu care ați reușit! Actul dumneavoastră temerar are în spate foarte multe ingrediente. Este o lecție prețioasă de ambiție, pasiune, forță și dăruire, de seriozitate și perseverență. Datorită muncii și anduranței cu care practicați acest sport ați cucerit deja opt vârfuri montane de peste 8000 de metri”, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Șeful statului l-a încurajat pe Horia-Dan Colibășanu să se implice în programele de educație pentru tinerele generații.

„Românii au în dumneavoastră un model. Ați învins limitele și ați demonstrat că nimic nu este imposibil când muncești constant pentru un vis. Escaladarea munților este un sport care necesită pregătire riguroasă, atât fizică, cât și psihică, un sport care îți testează limitele. Astfel, pe cât a fost de grea și de chinuitoare escaladarea din Himalaya, pe atât de impresionantă este performanța dumneavoastră. Mai sunt multe de făcut în educația pentru protejarea naturii. De aceea, domnule Colibășanu, vă încurajez să vă implicați în programele de educație, pentru că tinerele generații au nevoie de puterea exemplului personal”, a declarat președintele.

Iohannis a îndemnat la protejarea și respectarea mediului înconjurător.

„Peste numai două zile sărbătorim Ziua Muntelui. Ne vom aduce aminte de problemele din zonele montane, dar și de potențialul uimitor al acestor locuri. Vă îndemn, așadar, pe toți să protejăm și să respectăm mediul înconjurător!”, a susținut acesta.

„Așadar, vreau să le transmit felicitări și să le mulțumesc celor care vă sprijină: familiei dumneavoastră, sponsorilor și prietenilor. (…)Vă doresc mult succes în tot ceea ce v-ați propus în continuare, să atingeți cu succes fiecare vârf pe care îl doriți cucerit și să reprezentați în continuare o sursă de inspirație pentru români! Felicitări!”, a spus Klaus Iohannis.

Horia-Dan Colibășanu a transmis că tinerii și copiii sunt impresionați de alpinism în momentele care nu sunt pozitive.

„Faptul că această onoare venită din partea președintelui țării este dublată de simpatia oamenilor care îmi scriu și văd că apreciază ceea ce fac mă face să mă gândesc la probabil cei mai receptivi dintre noi, tinerii, copiii, care eu am observat că sunt inspirați, mișcați și sunt purtați înainte de aceste idealuri ale alpinismului care trec prin ceea ce se întâmplă în jurul nostru și nu este neapărat pozitiv”, a spus Colibășanu.

sursa digi24.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata