Principesa Margareta,discurs critic la Haga:Punctul-cheie este încetarea atitudinii de superioritate

0 162

Principesa Margareta a avut un discurs critic la Institutul Olandez de Relații Internaționale din Haga, făcând referire dubla măsură în cazul României după aderare, dar și faptul că țara nu a fost primită în Spațiul Schengen, deși a îndeplinit toate condițiile.

Redăm ideile principale:

„Adevărata întrebare este dacă Uniunea Europeană este pregătită pentru țările partenere”

„Totuși, când România s-a alăturat Bulgariei la trei ani de la valul inițial, s-a adoptat poziția opusă; și anume, faptul că țării mele și Bulgariei le-a fost îngăduit să intre în UE fără să fi fost obligate să întreprindă reformele necesare, că li s-a permis să se alăture uniunii din motive politice, și nu din motive practice. Și argumentul a fost repetat și după aceea. S-a spus că, în timp ce în trecut întrebarea cu care s-au confruntat guvernele europene era dacă o anumită țară era pregătită pentru Uniunea Europeană, în zilele noastre s-a inversat argumentul, iar adevărata întrebare este dacă Uniunea Europeană este pregătită pentru țările partenere. Ei bine, cred că acest argument nu este doar greșit, ci și riscant”.

„Europa a trebuit să găsească un echilibru între a face promisiunea de aderare suficient de credibilă”

„Pentru început, merită să ne amintim că presiunea asupra României și procedurile de reformă care au fost puse în aplicare înainte de aderarea țării la UE au fost destul de serioase și susținute. Vă pot asigura, ca persoană care s-a aflat în miezul acestei acțiuni, că s-a întreprins un efort uriaș. Nimeni dintre cei care au lucrat la proiect nu a crezut atunci că României i se oferea un „bilet de intrare” ușor în UE. De fapt, a fost exact invers: mulți dintre oficialii și administratorii țării au simțit că România a fost solicitată să facă ceea ce de alte țări foste comuniste nu s-a așteptat să realizeze. În realitate, Europa a trebuit să găsească…

Citeste continuarea pe News 24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata