Problema exporturilor de arme către Turcia va fi analizată de UE cu NATO şi viitoarea administraţie americană

80

În contextul armelor, cancelarul german Angela Merkel a anunţat vineri, că liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit ca problema exporturilor de arme către Turcia să fie discutată cu NATO şi în coordonare cu viitoarea administraţie de la Washington, transmite Reuters.

Astfel că la finalul Consiliului European de la Bruxelles, Merkel a spus că liderii ţărilor membre i-ai cerut Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, să elaboreze, până la viitorul summit UE un raport privind cooperarea cu Turcia.

”În această lumină vom discuta mai mult despre relaţiile noastre cu Turcia, care sunt marcate, pe de o parte, de dependenţe strategice – multe dintre ţările noastre sunt membre ale NATO – şi, pe de altă parte, de tensiuni”, a explicat şefa executivului german.

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat că noile sancţiuni pe care Uniunea Europeană le pregăteşte în legătură explorările turce din Mediterana Orientală arată că blocul comunitar nu va mai accepta acţiuni destabilizatoare pe orbita sa.

Însă, şeful statului francez a dat asigurări, că blocul comunitar european rămâne deschis pentru dialogul cu Turcia.

Din acest punct de vedere, în luna octombrie, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care Germania, s-au opus adoptării unor sancţiuni împotriva Ankarei.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend major legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare în Mediterana Orientală din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental.

Aşadar, Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată nava de studii seismice Oruç Reis. Însă, în septembrie, Turcia a retras nava din zona disputată pentru a permite eforturile diplomatice, dar ulterior a retrimis-o, ceea ce a provocat reacţia dură a Greciei, a Franţei şi a Germaniei. Aşa că la finalul lunii noiembrie, Turcia a anunţat retragerea navei Oruç Reis în portul Antalya.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata