Programul Național „Prima Lumină”, depus în Parlament: Vouchere pentru populaţia care nu are curent electric. În România sunt 50.000 de gospodării neelectrificate

USR a depus în Parlament un proiect de lege cu titlul Programul Național „Prima Lumină”. Pe modelul „Prima Casă” sau „Prima Maşină”, parlamentarii vor să dea populaţiei care nu este racordată la electricitate vouchere în medie de aproximativ 7.000 de lei, pentru a instala sisteme verzi de producere a energiei electrice.

„În baza experienței directe, se estimează că circa 50.000 de gospodării nu beneficiază de electricitate”, spun inițiatorii proiectului de lege, în expunerea de motive.

Din datele unei cercetări din 2017 privind sărăcia energetică rezultă că în România sunt cel puțin 20.000 de gospodării neelectrificate.

21.432 de gospodării neelectrificate au fost identificate de Ministerul Energiei în 2016, 100.000 au fost estimate de Ministerul Economiei în 2012.

Ce înseamnă Programul Naţional „Prima Lumină” 

Proiectul de lege ia ca exemplu alte programe naţionale aflate în derulare, cum ar fi Prima Casă sau Prima Maşină, şi propune instituirea unui sistem de vouchere pentru familiile ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și nu își permit să acopere costurile de conectare din cauza costurilor mult prea mari determinate de distanţă şi familiilor care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili.

Astfel, cu ajutorul voucherelor, gospodăriile care nu au beneficiat de energie electrică vor putea achiziţiona un sistem verde de producere a energiei electrice (fotovoltaic, hidro sau eolian) sau, acolo unde soluția este posibilă și mai rentabilă, se vor putea conecta la rețeaua electrică de distribuție publică.

Selecția și verificarea beneficiarilor ar urma să se facă prin serviciile de asistență socială din primării, de echipe comune…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata