Proiectul european de cercetare Atlas

0 60

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Murfatlar a devenit partener, alături de alte 30 de entităţi din domeniul ştiinţific, din şase state, în cadrul proiectului european de cercetare Atlas, în valoare de peste 15,4 milioane de euro, au anunţat reprezentanţii instituţiei, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

„Pe baza acestor studii pilot, aşa-numitele „hub-uri de inovare”, va fi înfiinţată o reţea de utilizatori finali, furnizori de servicii, cercetători şi factori de decizie, care să exploateze beneficiile agriculturii digitale. Mai mult, prin acordarea unor granturi, companiile inovatoare vor fi atrase să îşi ofere serviciile prin intermediul acestei platformei. Urmare a implementării acestui proiect, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, unitate de cercetare din structura Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti’, va deţine unul dintre cele patru huburi de inovare, în acest sens urmând a fi achiziţionaţi senzori pentru colectarea informaţiilor multiple despre datele climaterice, nivelul de umiditatea al solului, evoluţia fenofazelor viţei-de-vie, potenţialul atac al bolilor şi dăunătorilor sau modul de utilizare a echipamentelor agricole iar pe baza datelor stocate într-un cloud urmând a se face fundamentarea deciziilor potrivite pentru adaptarea tehnologiei la condiţiile specifice zonei”, afirmă Aurora Ranca, director la SCDVV Murfatlar.

Proiectul de cercetare „Atlas” a fost iniţiat în data de 1 octombrie 2019 şi are o valoare totală de 15.406.420 de euro, din care finanţarea asigurată de Comisia Europeană (CE), prin programul „Orizont 2020”, este de 12.890.976 de euro.

Potrivit sursei citate, proiectul se va derula pe o perioada de 36 de luni, implicând participarea a 30 de parteneri din Germania, Elveţia, Grecia, Italia, România, Spania şi Letonia.

Obiectivul general al iniţiativei constă în dezvoltarea unei platforme de servicii digitale deschise pentru aplicaţii agricole şi construirea unui ecosistem durabil pentru o agricultură inovatoare bazată pe date. Platforma digital urmează să asigure interconectarea flexibilă a datelor provenind de la maşini agricole, sisteme de senzori şi instrumente de analiză a datelor pentru a depăşi problema lipsei de interoperabilitate şi pentru a permite fermierilor să crească productivitatea într-un mod durabil, utilizând cea mai avansată tehnologie digitală.

În acest sens, în cadrul general al proiectului „Atlas”, SCDVV Murfatlar beneficiază de un buget de 91.750 de euro, pentru achiziţii de echipamente şi realizarea propriei baze de date.

Proiectul Atlas are o valoare demonstrativă, implicând colaborarea cu fermierii români interesaţi, cu factorii de decizie naţionali şi locali, mediul universitar, mass-media.

Lansarea proiectului a avut loc la sediul coordonatorului, Institutul Fraunhofer din Sankt Augustin (Germania), în perioada 16 – 17 octombrie 2019.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x