Protest spontan la termocentrala Mintia

De Jurnalul Național Locuri de muncă 109 citiri
2 min citire
 Marţi dimineaţa 18 august 2020, peste 140 de salariaţi ai termocentralei Mintia au declanşat un protest spontan refuzând să intre la lucru,  aceştia au solicititat un program de salvare a producătorului de energie electrică, dar şi plata unor drepturi băneşti ce sunt întârziate de cinci luni.

„Schimbul de dimineaţă a rămas la poartă. Solicităm un program de salvare a termocentralei sau, în lipsa lui, unul de închidere prin care să se acorde plăţi compensatorii în sumă de 90.000 de lei şi venituri de completare pentru o perioadă de doi ani de zile”, a declarat,  preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, pentru AGERPRES.

În ceea ce priveşte drepturile băneşti neachitate la timp, acestea se constituie, în principal, din tichete de masă şi deconturi pentru transportul la locul de muncă, valoarea totală a acestora fiind cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei pentru un salariat.

În acest moment, conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) se află la locul protestului şi poartă discuţii cu angajaţii, conform liderului sindical.

În condiţiile date, energeticienii de la Mintia au protestat de mai multe ori, pe parcursul acestui an, nemulţumiţi de întârzierea drepturilor băneşti şi de faptul că termocentrala s-a confruntat cu lipsa stocurilor de cărbune, motiv pentru care a fost nevoie de oprirea instalaţiilor în două rânduri.

Astfel, termocentrala Mintia numără aproximativ 700 de angajaţi şi face parte din CEH alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.