Proteste ale studenţilor australieni împotriva unor planuri de recunoaştere facială pentru examenele online

0 29

Studenţii Universităţii Naţionale Australiene (ANU) au descris un plan de utilizare a tehnologiei de recunoaştere facială pentru a preveni fraudele în timpul examenelor de la distanţă ca o încălcare a intimităţii, relatează marţi agenţia Xinhua.

Pe fondul izolării legate de COVID-19, ANU a anunţat că examenele vor avea loc mai degrabă online decât în campus şi studenţii vor trebui să-şi instaleze Proctorio, un program de monitorizare de la distanţă, pe computerele lor personale pentru a garanta integritatea academică.

“Pentru a se asigura că examenele sunt sigure, transparente şi valabile, universitatea va folosi Proctorio pentru a supraveghea examenele de la distanţă”, a declarat universitatea într-un comunicat.

Proctorio foloseşte software de recunoaştere facială pentru a verifica şi monitoriza studenţii prin intermediul camerei lor web.

Programul analizează date precum mişcarea ochilor, zgomotul de fundal şi apăsarea tastelor pentru a identifica o posibilă înşelăciune.

Înregistrările video ale unui student în timpul unui examen sunt stocate pe un server ce poate fi accesat de personalul universitar relevant.

Potrivit lui Grace Hill, care reprezintă studenţii ANU, a cere studenţilor să instaleze programul este o invazie “grosolană” a vieţii private.

O petiţie online organizată de Hill prin care se cere universităţii să renunţe la planul de a utiliza Proctorio a fost semnată de mai mult de 3.000 de studenţi în mai puţin de o săptămână.

“Sunt din ce în ce mai multe cerinţe pentru studenţi de a participa la studiu online cu componente anti-înşelătorie”, a declarat ea pentru televiziunea publică Australian Broadcasting Corporation (ABC).

“Dar filmarea, înregistrarea şi inteligenţa artificială monitorizând feţele şi corpurile oamenilor este ceea ce depăşeşte limita pentru mulţi studenţi”, a adăugat ea.

Ea a invocat o violare masivă asupra datelor ANU în 2018, ca dovadă că universitatea nu poate fi de încredere în legătură cu informaţiile colectate de Proctorio.

În iunie 2019, universitatea a dezvăluit că a fost lovită de un atac informatic masiv vizând furtul de date la sfârşitul anului 2018.

Datele personale a peste 200.000 de angajaţi şi studenţi începând din urmă cu 19 ani au fost compromise.

“ANU a avut o istorie neuniformă cu breşe de securitate”, a notat Hill.

“Aceasta este o mare îngrijorare pentru mulţi studenţi, în special având în vedere natura sensibilă a ceea ce este stocat”, a adăugat ea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x