PSD are nevoie de două treimi din Parlament, pentru a-l pune sub acuzare pe Klaus Iohannis, pentru înaltă trădare

0

Constituţia precizează condiţiile în care şeful statului poate fi pus sub acuzare, pentru înaltă trădare. Competenţa de judecare a cauzei aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Astfel, potrivit Constituției, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.

Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.

Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Dragnea: De ce nu este chemat la anchetă preşedintele Iohannis?

„Eu am o întrebare pentru domnul ministru Toader, nu e ultima, pe care vă rog să o transmiteţi şi prietenului dumneavoastră, domnul Lazăr. Cu dumnealui nu am contact direct. Domnule, o întrebare: în Constituţia României scrie că preşedintele nu poate fi trimis în judecată decât pentru înaltă trădare, dar în Constituţie nu scrie că preşedintele României nu poate fi anchetat sau nu poate fi cercetat – şi întrebarea e foarte simplă: De ce nu este chemat la anchetă preşedintele Iohannis, că din câte îmi aduc aminte, din acea plângere penală, inclusiv dumnealui este acuzat?”, a întrebat Dragnea, la Consiliul PSD.

El a adăugat că Tudorel Toader nu trebuie să răspundă imediat la această întrebare, care reprezintă o…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata