Punct de operare aeromedicală, deschis la Braşov

De Jurnalul Național Actuale Sănătate Utile 133 citiri
3 min citire
Un punct de operare aeromedicală, al zecelea la nivel naţional, a devenit operaţional, miercuri, 21 decembrie la Braşov, este al zecelea astfel de punct deschis la nivel naţional. La evenimentul de inaugurare a punctului de salvare aeriană au participat şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Astfel că, punctul de salvare aeriană SMURD inaugurat miercuri la Braşov este al zecelea la nivel naţional şi a fost deschis la un an de a operaţionalizarea celui de-al nouălea astfel de punct, la Caransebeş.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat, la inaugurarea noului punct de operare aeromedicală, că operaţionalizarea unui elicopter SMURD la Braşov va scurta timpul de intervenţie în zona montană.

„Dacă ne uităm la eficienţa prezenţei acestui elicopter după câteva luni, sunt convins că impactul este reducerea timpului de intervenţie nu numai aici, ci şi la elicopterele învecinate şi aşteptare mai scută pentru pacienţi”, a spus Arafat.

Prezent la evenimentul de operaţionalizare a noului punct de salvare aeriană, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis că anul viitor un nou punct de salvare aeriană va fi operaţionalizat la Câmpulung Moldovenesc.

Bode a declarat că punctul de salvare de la Braşov va deservi, ca intervenţii, o suprafaţă de peste 25.000 de kilometri pătraţi.

„Prin dezvoltarea acestui gen de infrastructură de salvare, ne dorim să fim cât mai aproape de oameni, de puncte critice, de zone greu accesibile. (…) Într-un an de la operaţionalizare, salvatorii din cadrul punctului de operare de la Caransebeş au îndeplinit peste 400 d emisiuni, salvând 363 de pacienţi. Vorbim despre o viaţă salvată pe zi, numai în urma acestui tip de intervenţie, la Caransebeş. În total, pe parcursul anului 2022, cele nouă puncte aeromedicale au executat 4.685 de misiuni, salvând 4.201 pacienţi, efectuând peste 6.000 de ore de zbor”, a mai spus  ministrul Lucian Bode.

Potrivit acestuia, în cursul anului trecut structurile aflate în coordonarea DSU au încheiat contracte ferme în valoare de 400 de milioane de euro, dintre care 80% sunt fonduri europene nerambursabile pentru achiziţionarea de echipamente necesare intervenţiilor la situaţii de urgenţă.