Purtătorul de cuvânt al BNR, după ce senatorul Daniel Zamfir a spus că indicele ROBOR este „trucat”: „Creează confuzie în mod intenţionat”

0


Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, spune că declarațiile senatorului ALDE Daniel Zamfir, care a spus că indicele ROBOR este “trucat” cu “ştiinţa şi implicarea” directă a BNR, “creează confuzie în mod intenţionat, ceea ce este descalificant”.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a cerut BNR, duminică, să schimbe mecanismul prin care este calculat ROBOR și a spus că “indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale cu ştiinţa şi implicarea directă a Băncii Naţionale a României”.
“Cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor. Prin pârghiile pe care le are BNR să stabilească ca acest ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, pentru că aia este valoarea reală, de piaţă, la care se fac tranzacţiile şi nu în funcţie de cotaţii. (…) ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu este rezultatul unei pieţe libere, aşa cum ne-au explicat de atâtea ori oficialii BNR. Este o înţelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculaţiile financiare ale băncilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite în lei”, a mai spus Zamfir.
BNR a reacționat, prin purtătorul de cuvânt Dan Suciu.
“Nu înţeleg cum Banca Naţională a făcut acest lucru (trucarea ROBOR n.r.), pentru că de la domnul Zamfir nu am văzut niciun argument de manipulare. Asigur pe toată lumea că nu există, cel puţin din cunoştinţa noastră, asemenea presupuneri legate de manipulare. Domnul Zamfir nu înţelege, nu vrea să înţeleagă sau…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata