Recomandările culturale ale săptămânii. Povestirile românești de azi și clipurile de pe YouTube pentru copii  


Pentru săptămâna aceasta v-am pregătit o carte cu povestiri românești contemporane, o expoziție cu ilustrații japoneze de tip artă pentru toată lumea, un film românesc despre întoarcerile acasă și un articol-podcast despre efectele clipurilor de pe YouTube pentru copii.

Descoperim gusturi noi și încercăm să vedem și lumea în ansamblu, nu doar bucățica de acum, aici.
Carte: Degustare de autori români contemporani
Editura Humanitas a scos o colecție de povestiri contemporane românești. Antologia 16 prozatori de azi.lit își propune să ofere cititorilor un platouaș cu scrisul autorilor de-acum, din care fiecare să deguste, să vadă ce-i place și ce nu-i place și să aprofundeze cu cei care-i plac. Cel mai ieftin am găsit-o pe elefant.ro, 24 de lei.

16 autori români de azi au publicat 18 povestiri (doi autori mai zeloși). Selecția făcută de editorul Andreea Răsuceanu include și autori la început (cel puțin în proză, cum sunt Bogdan Răileanu și Sebastian Sifft), dar și de-ăia deja consacrați (Dan Coman, Veronica D. Niculescu). Unii sunt pe val acum (Tatiana Țîbuleac, Augustin Cupșa, Tudor Ganea), alții au fost acum câțiva ani (Lavinia Braniște, Adela Greceanu, Bogdan Coșa). Unele povestiri sunt scrise, în premieră, special pentru colecția asta, altele sunt fragmente din viitoare romane.

Dintre toate, mi-a plăcut foarte mult Trezirea Veronicăi, de D. Niculescu (fragment dintr-un roman în lucru), despre îmbătrânirea părinților noștri și cum ne împăcăm cu ideea că puterile lor scad, iar versiunile lor din copilărie, cu care încă trăim în cap, nu prea mai au legătură cu realitatea. Cum încercăm să ne obișnuim cu ideea că într-o zi, nu foarte departe, nu o să mai fie.

La Fuga lui…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata