RETROSPECTIVĂ 2019/ Preşedintele Iohannis – de la „războiul cu PSD” la câştigarea celui de-al doilea mandat

0 57

Anul 2019 a însemnat pentru preşedintele Klaus Iohannis continuarea „războiului cu PSD”, dar şi câştigarea unui al doilea mandat la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a promulgat în acest an, potrivit datelor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, 260 de legi. Totodată, Iohannis a formulat, în premieră pentru un preşedinte, o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii bugetului de stat pe 2019, pe care l-a catalogat „bugetul ruşinii naţionale”.

Administraţia Prezidenţială a precizat, pentru AGERPRES, că în 2019 şeful statului a formulat 22 de sesizări la CCR şi 20 de cereri de reexaminare către Parlament.

În anul care se încheie, Klaus Iohannis a efectuat 21 de deplasări externe ale căror cheltuieli însumează peste 9.600.000 de lei, conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale acordat AGERPRES.

Nici anul acesta, preşedintele nu a făcut graţieri, deşi au fost înregistrate 33 de solicitări de graţiere complete.

În schimb, el a acordat peste 740 de decoraţii şi a decis retragerea decoraţiilor pentru 12 persoane publice care au fost condamnate în trecut.

La finalul acestui an, şeful statului are cu doi consilieri mai puţin, după ce Bogdan Aurescu (consilier prezidenţial) a devenit ministru de Externe, iar purtătorul său de cuvânt – Mădălina Dobrovolschi (consilier de stat) a demisionat.

În 2019, Iohannis şi-a lansat cea de-a treia carte, volumul „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, care a fost prezentată în mai multe oraşe.

*** De la „războiul” cu PSD la Guvernul PNL

Preşedintele Iohannis s-a aflat în acest an într-un permanent conflict cu PSD. El a recurs la convocarea referendumului pe justiţie, care a fost organizat odată cu alegerile europarlamentare, pe 26 mai, dar şi la sesizări la Curtea Constituţională sau la trimiterea către Parlament a mai multor cereri de reexaminare.

În cazul legii bugetului de stat pe 2019, preşedintele Iohannis a cerut şi reexaminarea în…

Sursa News 24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x