România, arătată cu degetul pentru nivelul corupţiei. Puterea contestă un raport internaţional. Florin Iordache: „M-am săturat de experţi”

0 106


În fiecare an, ONG-ul internaţional Transparency publică un top al celor mai corupte ţări din lume, aşa cum sunt ele percepute de către experţi independenţi şi de mediul de afaceri. Sunt 180 de ţări verificate anual şi notate cu scoruri de la 0 la 100. Cu cât este scorul mai mic, cu atât ţara este văzută ca fiind mai coruptă.

Raportul pe anul 2018 tocmai a fost publicat de Transparency International, inclusiv cu scorul României. Am obţinut, potrivit afaceriştilor şi experţilor, 47 de puncte. În scădere faţă de ultimii doi ani, când scorul ţării noastre a fost de 48. Acum suntem pe locul 61 în lume, în compania unor state precum Cuba, Malaezia, Vanuatu şi Arabia Saudită, dar şi lângă vecinii unguri.

Topul este condus de Danemarca, Noua Zeelandă şi Finlanda.

Scorul României, de 48, faţă de cel al Finlandei, de exemplu, de 85, este mic? Este mare? Am vorbit cu reprezentanţi ai Puterii şi ai Opoziţiei, să vedem ce părere au despre cum este văzută România.
„România nu este mai coruptă decât alte țări”
Deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele comisiei care a modificat legile din domeniul Justiţiei, a declarat, pentru Libertatea, că el nu crede că rezultatele acestui raport reflectă realitatea. Nu a vrut, însă, să ofere şi explicaţii.

„Nu aş putea detalia, pentru că nu ştiu cum au făcut, dar în niciun caz România nu este mai coruptă decât alte ţări”, a spus el.

L-am întrebat cum de crede că studiul este greşit, dacă nu ştie cum a fost realizat. Florin Iordache a spus că asta este „convingerea” lui.

„”România nu e mai coruptă decât oricare altă ţară din UE„”, a insistat deputatul.

Nu e mai coruptă nici decât Finlanda, care se află la capătul opus al acestui clasament,…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x