România monitorizează corespunzător operaţiunile bancare pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului

52

În prezent, România se numără printre ţările care pune în practică legislaţia Consiliului Europei, în privinţa monitorizării operaţiunilor bancare pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului, relevă un raport care a fost făcut public miercuri la Strasbourg.

În cadrul raportului Consiliului Europei se evaluează modul în care statele semnatare ale Convenţiei de la Varşovia privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului monitorizează operaţiunile bancare în scop de prevenţie.

Astfel, majoritatea ţărilor, deşi cu diferenţe semnificative, aplică două articole ale Convenţiei – 7(2c) and 19(1) – care le oferă un instrument specific autorităţilor competente pentru a monitoriza, pe o perioadă anume, operaţiunile bancare derulate prin unul sau mai multe conturi identificate, precizează raportul.

În prezentul raport menţionează, că România aplică, în practică cele două articole şi încurajează autorităţile de la Bucureşti să continue în această direcţie.

În prezent este deschisă spre a fi semnată, la Varşovia încă din anul 2005, Convenţia Consiliului Europei privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului, care este în prezent, în vigoare în 37 de state membre. Alte şase state membre ale Consiliului Europei au semnat-o, dar nu au ratificat-o încă.

Convenţia este primul tratat internaţional care acoperă atât prevenirea şi controlul spălării banilor, cât şi finanţarea terorismului. Documentul menţionează faptul că un acces rapid la informaţii financiare sau la informaţii asupra activelor deţinute de organizaţii criminale, inclusiv grupări teroriste, este esenţial pentru măsuri de prevenţie şi de sancţionare de succes şi, în cele din urmă, este cel mai bun mijloc de a le combate.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata