#România2019.eu / Acord provizoriu cu privire la rolul ofiţerilor de legătură în materie de imigraţie

0 90

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că reprezentanţi români ai Preşedinţiei Consiliului UE şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal asupra unui regulament menit să îmbunătăţească funcţionarea reţelei europene de ofiţeri de legătură în materie de imigraţie.

Conform unui comunicat de presă transmis de MAI marţi, regulamentul va fi transmis reprezentanţilor permanenţi la UE, spre confirmare în numele Consiliului.

"Coordonarea dintre statele membre, în cooperare cu ţări terţe, este esenţială pentru a se garanta că răspunsul UE la problema migraţiei este cât mai ferm posibil. Aceste noi norme ne vor permite să valorificăm la maximum activităţile ofiţerilor noştri de legătură de pe teren, inclusiv în domenii precum returnările şi combaterea introducerii ilegale de migranţi", a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, conform comunicatului.

Acordul informal cuprinde următoarele dispoziţii: introducerea unui comitet director la nivelul UE pentru a consolida gestionarea reţelei şi coordonarea ofiţerilor de legătură, menţinându-se totodată competenţa autorităţilor de trimitere în vederea asigurării eficienţei şi a unor linii clare de comunicare; un rol mai important pentru ofiţerii de legătură în combaterea introducerii ilegale de migranţi; ofiţerii de legătură vor strânge informaţii pentru a ajuta ţările terţe să preîntâmpine fluxurile de migraţie ilegală şi pentru a sprijini gestionarea frontierelor externe ale UE; ofiţerii de legătură vor ajuta totodată statele membre să faciliteze returnările resortisanţilor ţărilor terţe aflaţi în situaţie de şedere ilegală.

De asemenea, precizează MAI, vor fi puse la dispoziţie fonduri destinate sprijinirii activităţilor ofiţerilor de legătură în materie de imigraţie, acestea urmând să fie alocate de comun acord cu comitetul director.

MAI informează că ofiţerii de legătură în materie de…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x