#Romania2019.eu/Carmen Dan, despre rescEU: Evident, este necesar; nu pot să nu mă gândesc la ce s-a întâmplat în momentul Colectiv

Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat, joi, după ce a prezidat Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, că mecanismul rescEU – prin care se stabileşte o rezervă a Uniunii pentru asistenţă în situaţiile de urgenţă – este unul necesar şi a făcut referire la cazul Colectiv din ţara noastră.

"Am marcat închiderea discuţiilor în ceea ce priveşte soluţiile tehnice pentru noul mecanism rescEU. Statele membre s-au mobilizat şi au susţinut această propunere. Am ajuns în punctul în care putem vorbi despre existenţa unui nou mecanism de protecţie civilă şi ne dorim să facem paşi serioşi pentru implementarea acestui sistem", a punctat Carmen Dan.

Totodată, ea a făcut referire la cazul Colectiv.

"Eu sunt bucuroasă, pentru că nu pot să nu fac o conexiune şi în plan naţional şi să mă gândesc la ce s-a întâmplat în momentul Colectiv şi după momentul Colectiv şi apreciez în mod deosebit că există această alternativă şi că toată lumea a înţeles, a fost un vot consistent şi îmi doresc tare mult ca mai departe (…) să existe aceeaşi determinare în a reuşi să implementăm cât se poate de repede acest mecanism, pentru că, evident, este necesar", a afirmat ministrul.

Dan a declarat că, în acest context, "România poate oferi în orice moment expertiză".

"Acest lucru este recunoscut şi la nivelul celorlalte state membre, aşa că va exista permanent un schimb de informaţii, un schimb de expertiză şi cred că lucrul acesta este în beneficiul cetăţenilor europeni", a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit lui Carmen Dan, din 2001, mecanismul de protecţie civilă al UE a fost activat de peste 300 de ori, acordând sprijin suplimentar ţărilor care se confruntă cu toate tipurile de situaţii de urgenţă şi contribuind la protejarea cetăţenilor afectaţi de acestea.

Odată cu actualizarea normelor, asistenţa va putea fi…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata