#Romania2019.eu / Ciamba despre sistemele antirachetă din Polonia şi România: Au scop defensiv şi mesajul a fost foarte clar

0 108

Sistemele antirachetă din Polonia şi România au scop defensiv, iar acest mesaj a fost transmis "foarte clar", a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului European, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, la finalul dezbaterii "Viitorul Tratatului INF şi impactul asupra UE".

Ministrul delegat a transmis mesajul Înaltului Reprezentant pentru politică externă Federica Mogherini. Ciamba participă, marţi şi miercuri, la reuniuni de la Strasbourg, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei Consiliului UE.

"Cred că nimeni nu a vorbit îndeajuns aici despre declaraţiile potrivit cărora Federaţia Rusă a început să producă noi rachete ce ar putea ţinti spre state membre, nu respectă obligaţiile tratatului, iar acest aspect trebuie să fie abordat cu mai multă seriozitate şi să fie rezolvat. Acest lucru ar trebui obţinut prin intermediul unui dialog responsabil, inclusiv la cele mai înalte niveluri. Mizele sunt prea mari", a afirmat el.

Ciamba a reiterat că sistemele antirachetă din România şi Polonia au scop defensiv. "Cred că este clar, am făcut acest lucru public şi a fost foarte transparent – ceea ce nu se poate spune despre rachetele ruseşti – am transmis foarte clar ce avem în aceste locuri. Am transmis foarte clar că nu e vorba de o violare a unei interdicţii de a avea rachete. Au scop defensiv şi mesajul a fost transmis foarte clar", a explicat Ciamba.

În cadrul intervenţiei de final au fost amintite şi eforturile Uniunii Europene privind Tratatul INF. "Cred că nu este corect să se spună că Uniunea Europeană nu face destule eforturi să salveze Tratatul INF. UE are un dosar consistent de declaraţii în favoarea păstrării şi implementării Tratatului INF", a punctat oficialul. AGERPRES/(A – autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x